Siemens prehodnocuje, bude upravovať svoj výrobný program

08.07.2013 Celý región

Mníchov 8. júla (TASR) - Siemens, úspešný nemecký a medzinárodný koncern, chce o miliardy eur znížiť náklady na svoju činnosť. Preto jeho vedenie už niekoľko mesiacov skúma a prehodnocuje podnikateľské oblasti priemyselného gigantu.

Šéf Siemensu Peter Löscher sa rozhodol zbaviť sa dcéry koncernu Osram, ktorá sa venuje osvetľovacej technike. Končí aj so spoločným podnikom NSN, v ktorom mu je partnerom fínska Nokia. V rozhovore pre agentúru DPA Löscher povedal, že na úprave podnikateľskej činnosti koncernu bude dosť práce aj v nasledujúcich mesiacoch.

Dcéra Osram sa dnes osamostatnila a jej akcie vstupujú samostatne na burzu. Löscher uviedol, že Osram získava voľný priestor na podnikanie a stane sa ešte flexibilnejším ako doteraz, lebo trh s osvetľovacou technikou sa dynamicky rozvíja. Stupňuje sa na ňom konkurencia z Ázie a čoraz väčšie výzvy prináša do sektora techniky LED. Siemensu zostáva v Osrame vlastnícky podiel 20 %.

Siemensu sa súčasne vytvárajú podmienky, aby sa ešte viac sústredil na štyri hlavné sektory svojho pôsobenia.

Veľký reštrukturalizačný program, ktorý začne platiť v nasledujúcom roku, bude vyžadovať realizáciu viac ako 20.000 opatrení. Na rozdiel od minulosti, ich hlavným cieľom nebude znižovanie počtu zamestnancov. Tam, kde sa však určité opatrenia úprave počtu zamestnancov vyskytnú, vedenie Siemensu hovorí so zástupcami zamestnancov.

O detailoch programu bude vedenie koncernu hovoriť na konci súčasného hospodárskeho roka.

Zrejme objektívne podmienky prinútia vedenie urobiť dôležité rozhodnutia. Napríklad na európskom energetickom trhu v dohľadnom čase nebude nijaký dopyt po plynových elektrárňach. Obchody sa presunuli do Ázie. A tam sa, ako povedal Löscher, musí do súťaže zapojiť aj Siemens. Povedal, že "to bude mať určite vplyv aj na výrobné kapacity v Európe".

Siemens sa však ani v budúcnosti nevzdá dodávok investičných celkov. Teraz sa úspešne rozvíja dodávka plynových turbín. Z 20 komplexov išlo deväť do Spojených štátov a osem do Ázie. Význam amerického trhu v tomto sektore rastie. USA sa reindustralizujú. Siemens sa na jednej strane nemôže uzatvárať pred niektorými technológiami, ale na druhej strane by nemal jednoducho kopírovať, k čomu dochádza v USA.
 

Vyberte región